Rekonstrukce dětského pokoje - výběr vhodných materiálů a barev


Hrubá rekonstrukce dětského pokoje je za vámi. Zednické práce už vyzrály, omítky uschly a stavební nepořádek je už uklizen. tak je nejvyšší čas pokračovat dál.

Výběr podlahy do dětského pokoje

Podlaha v dětském pokoji by neměla být příliš tmavá. Z alergického hlediska se jeví jako nejčistší materiál dřevo. Podlaha z něho vytváří útulný a teplý pokoj, je nehlučná a odolná. Povrchovou úpravou lze dosáhnout různých barevných odstínů na přírodní bázi, které neobsahují žádné nebezpečné látky-toxiny. Další dobrou variantou podlahy do dětského pokoje je vinylová. Dá se také pořídit v různých barvách například neutrální šedé, je teplá a odolná proti dětskému zkoumání. Naproti tomu plovoucí podlaha může být sice finančně méně nákladná (záleží vždy na kvalitě) a snadno se udržuje, ale je chladná a hlučná a přitahuje prach, což není vůbec dobré pro alergiky. Dalším nevhodným povrchem pro děti je celoplošný koberec. Zachytává se v něm mnoho prachu a jiných nečistot včetně roztočů, které ani častým vysáváním nejde zcela odstranit. Když dřevěnou nebo vinylovou podlahu doplníte kusovým kobercem, pak ho podle stáří dítěte můžete libovolně vyměnit, třeba místo silnic, které výborně zabaví dítko předškolního věku, dáte vysoký lenošivý běhoun. Podlaha se dá lehce udržovat a slouží pak po celou dobu vývoje dítěte a je stále in.

Výběr správné barvy

Nejenom volba barevného odstínu je při malování dětsého pokoje důležitá. Během výběru typu a výrobce malířských barev vždy požadujte, aby byly zdravotně nezávadné, vhodné pro alergiky, bez zápachu, prodyšné, odolné a nejlépe i snadno omyvatelné. Jakmile takovou barvu najdete, je už snadné si nechat namíchat u dodavatele libovolný barevný odstít z palety stovek, někdy i tisícovek barev.

Jak správně zkombinovat barvu pro odpočinek, soustředění a zároveň podnícení aktivity? Kritériem je věk dítěte, pohlaví, jeho povaha a orientace pokoje na světovou stranu. Pro vyrovnání klimatu v místnosti je lépe v pokoji orientovaném na jih a západ použít studenější barvy a v pokoji s orientací na sever nebo východ teplejší odstíny barev.

Barvy ovlivňují psychiku dítěte, buď můžou podnítit k aktivitě, nebo naopak zklidnit hyperaktivní dítě. Na velké plochy jako jsou stěny a nábytek používejte raději tlumené a pastelové odstíny. Šetřete i s přílišnou kombinací mnoha barev. Prostor pak působí chaoticky. Nejlépe je využít jedné, maximálně dvou základních barev a doplnit je barvami na lůžkovinách, polštářcích, závěsech, elektronice, květináčích, drobném nábytku a podobně. Na tyto doplňky lze použít i syté barvy.

Studené a teplé barvy

Mezi teplé barvy patří červená, žlutá, oranžová. Povzbuzují, zahřívají, navozují pocit štěstí a pohody, stimulují mysl a prostor působí útulně. Intenzivní odstíny však mohou rušit při usínání a soustředění se na úkoly.

Studené barvy jsou zelená, modrá, fialová. Uklidňují, navozují pocit většího prostoru a chladu. Obecně je nejvhodnější barevnou kombinací do dětského pokoje zeleno-modrá. Zelená podporuje růst, tvořivost a aktivitu, modrá naopak uklidňuje.

Růžová uklidňuje a vzbuzuje pocit něhy a jemnosti.

Žlutá vzbuzuje radost, motivuje a dokáže prozářit prostor. Jemné odstíny jsou vhodné pro koncentraci, jasné odstíny stimulují paměť. Nejsou však vhodné pro malé děti, neboť ruší při usínání a také pro hyperaktivní děti, které podněcují k ještě větší aktivitě.

Oranžová je přátelská a vstřícná, komunikativní a zároveň uklidňující. Vzbuzuje důvěru a nezávislost.

Červená povzbuzuje i agresivitu, proto byste s ní měly zacházet velmi opatrně. Navozuje teplo a energii, naopak narušuje soustředění. Stejně jako žlutá je nevhodná pro neklidné děti.

Modrá působí zklidňujícím účinkem na tělo i mysl, potlačuje úzkost a depresi, pomáhá při usínání. Je velmi přínosnou barvou pro hyperaktivní děti. Když se jemně doplní žlutou nebo oranžovou barvou v pastelových odstínech, pocitově dochází k zateplení místnosti. K ještě většímu zpříjemnění pokoje dojde s dalším doplněním měkkých a pohodlných doplňků.

Zelená uklidňuje, snižuje úzkost, podporuje koncentraci. Navozuje pocit bezpečí, harmonie, svěžesti, hravosti. Zlepšuje porozumění textu a zvyšuje rychlost čtení.

 

Fialová barva vzniká smícháním modré a červené, přičemž z modré si bere stabilitu a z červené energii. Je vášnivá, kreativní a moudrá, inspirativní a empatická. Její povaha záleží na konkrétním odstínu. Pro citlivé děti ji použijte pouze v malé míře a pouze v tlumených odstínech.

 

Tento článek je součástí série článků o rekonstrukcích bytů a bytových jader. Další díly seriálu najdete na úvodní stránce k seriálu zde.