Rekonstrukce panelového bytu


V Praze se uvádí, že zhruba 30% bytů se nachází v panelových domech. Poté, co se v devadesátých letech lidé snažili panelových bytů zbavovat a stěhovat se za hranice Prahy, se nyní trend obrátil. Bydlení v paneláku je zase v módě a bydlí v nich lidé ze všech sociálních vrstev. Perfektní vybavenost a dobrá dostupnost do centra, to jsou dnes zásadní výhody bydlení na sídlištích. Cihlové byty v centru jsou často cenově nedostupné a díky masovému turismu nabízejí i menší komfort bydlení. Přímou konkurencí panelákům jsou tak novostavby, které jsou však výrazně dražší a trpí stejnými neduhy jako zvuková prostupnost mezi byty a mají často horší občanskou vybavenost ve svém okolí. Kvalitně zrekonstruovaný panelový byt tak lze směle zařadit mezi nejlepší způsoby bydlení dneška.

Je rekonstrukce mého panelového bytu nutná?

Pokud byt ještě nikdy neprošel rekonstrukcí, pak je odpověď jasná – ano, rekonstrukce je nutná. Životnost panelových domů byla plánována na 30 až 40 let, takže většina pražských sídlišť už tuto dobu překročila nebo je na její hraně. Panelové domy poslední dobou procházejí rekonstrukcí pláště, konstrukce a výtahů, takže jejich živostnost se dále prodloužila.

Ale to nemá vliv na samotné bytové jednotky. Ty jsou často ještě vybaveny například hliníkovými rozvody elektřiny, které jsou dle dnešních norem zcela nepřípustné v novostavbách již více než 20 let. Hliníkové rozvody se rozpadají, dráty ztrácí kontakty a v těchto místech je pak zvýšené zahříváním, které je častým důvodem požárů. Problémem je i to, že hliníkové dráty jsou křehké a jakmile s nimi několikrát manipulujete (třeba při výměně zásuvek), hrozí jejich zlomení a přerušení vodivosti.

Dále jsou v bytech původní rozvody vody, kde hrozí jejich prasknutí a následné vytopení bytu či sousedů, což způsobí škody v řádu statisíců a to nemusí dostatečně pokrýt ani běžná pojistka. Obdobný rozsah škod, včetně možných ztrát na životech, mohou způsobit staré rozvody plynu. Takové následky jsou mediálně známé, několikrát do roka je ve zprávách informace o zničeném panelovém domě po výbuchu plynu s výsledkem – několik mrtvých obyvatel a zcela zničených bytů, nezřídka končících nutnou demolicí celého domu. A to už vám nepokryje ani ta nejlepší pojistka.

I další části klasického panelového bytu si rekonstrukci zaslouží. Jmenujme například kuchyňskou linku a propojení prostoru kuchyně s obývákem. Nebo hranice bytu = podlahy, stropy a stěny. Obtěžuje vás hluk od sousedů nebo si naopak často stěžují sousedé na vás? Vhodně zvolenou rekonstrukcí a instalací izolací lze dosáhnout významného snížení prostupnosti hluku mezi byty. Zároveň tím dojde i ke zlepšení tepelné izolace, která může z dlouhodobého hlediska šetřit finanční náklady na energie.

V neposlední řadě jsou dispozice původních panelových bytů poplatné době svého vzniku, tj. 70. a 80. letům. Dnes jsou požadavky lidí na bydlení jiné a i v paneláku jich lze docílit vhodně zvolenou změnou dispozice bytu.

Jak je patrné, popsaných důvodů je tolik, že i když máte váš panelový byt po dřívější částečné rekonstrukci, stále se i tak najde mnoho výhod k zahájení nové rekonstrukce.

 

Příležitost pro změnu dispozice bytu

Příprava kompletní rekonstrukce panelového bytu je ideální příležitostí k zamyšlení nad tím, jak byt užíváte nyní a jak ho plánujete užívat v následujících letech. Pokud si někdo pořizoval byt při zakládání rodiny a nyní je ve fázi, kdy jsou již děti velké a mají vlastní bydlení, tak se zcela změnilo to, jak se byt používá. Nastává možnost změny dispozice jednotlivých místností tak, aby více odpovídala současným potřebám. Již nejsou potřeba například dětské pokoje a vzniká tak příležitost si vybudovat útulnou pracovnu a mít možnost využívat dnes velmi populární homeoffice. Nebo je možné zvětšit obývací pokoj, aby bylo více prostoru na návštěvy dětí s jejich rodinami a podobně. Pokud v bytě už bydlí méně lidí než dříve, je také možnost získat prostor spojením koupelny a WC.

Častým požadavkem na změnu dispozice panelového bytu je propojení prostoru kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Tento moderní trend je při vhodném návrhu možný a výrazně zvýší komfort bydlení a optické zvětšení prostoru.

 

Nejčastěji prováděné stavební práce při rekonstrukci panelového bytu

  • Bourání stěn a stavba nových při změnách v dispozici bytu
  • Výměna či rekonstrukce elektroinstalace včetně následné revize
  • Nové rozvody slaboproudu, dnes sestávající zejména z počítačové sítě a antény TV
  • Nové rozvody vody v kvalitních plastových trubkách
  • Výměna odpadního potrubí v celé délce
  • Rozvody plynu ke spotřebičům
  • Výměna starých oken za plastová nebo dřevěná EURO okna. Případně renovace původních oken.
  • Výměna dveří, případně instalace obložkových futer
  • Výměna radiátorů nebo jejich renovace
  • Rekonstrukce bytového  jádra s koupelnou a WC
  • Nové štukování stěn nebo opravy původního štuku
  • Stropní podhled pro snížení hluku od sousedů a zlepšení tepelných vlastností bytu
  • Pokládka nových podlah, případně s doplňkovou izolací pro odhlučnění od spodního bytu či chodby
  • Malířské práce - výmalba stěn a stropů, lakování radiátorů, trubek a zárubní

 

Doba rekonstrukce panelového bytu

Díky tisícům dokončených rekonstrukcí nabízíme našim klientům vždy sehraný tým řemeslníků, kteří pracují rychle a kvalitně. Jednotlivých typy prací na sebe plynule navazují a nevznikají zbytečné prostoje a prodlevy. Díky dokonalé znalosti všech stavebních technologií jsme schopni využít i různých nezbytných přestávek, jako například na vytvrzení či vyschnutí stavebního materiálu, takže na stavbě stále někdo pracuje. Garantujeme, že rychleji než naše firma vám kvalitní rekonstrukci nikdo jiný neudělá.

 

Poptejte si u nás nezávazně cenu rekonstrukce panelového bytu
Zadat zdarma nezávaznou poptávku rekonstrukce