Co vše si můžete představit pod slovem rekonstrukce aneb rekonstruujeme byt


Vše jsme pečlivě zvážili, sehnali si potřebné dokumenty a povolení ke stavbě. Vybrali stavební firmu, nechaly připravit projekt. Konsultovali jsme naše představy s odborníkem a nechali si poradit vhodný materiál. Sepsali smlouvu o dílo se všemi náležitostmi. Našli si náhradní ubytování na dobu rekonstrukce. Vše potřebné tedy máme připraveno. Klíče jsme předali stavitelům, a už jen budeme sledovat, jak se náš bytový prostor přetváří k naší plné spokojenosti.

Stavební úpravy

Změna dispozice

Nejprve přichází na řadu změna dispozice. To znamená spoustu bourání a stavění. Některé příčky se vybourají zcela, jiné částečně. Zvětší se prostor, dojde k propojení a prosvětlení celého bytu. Naopak se oddělí toaleta od koupelny pro větší komfort. Ve velké oblibě jsou toalety se skrytou nádržkou. Na trhu je spousta van, sprchových koutů a umyvadel rozličných tvarů, materiálu, designu a různého funkčního využití. Pořizujeme-li vanu, měli bychom si vyzkoušet, ještě před samotnou koupí, zda nám její tvar vyhovuje. Jaké koupelny navrhují odborníci ze Siko koupelen najdete na www.siko.cz.

Bourání a předělávky

Před zabudováním vany a toalety, se dělají nové přívody vody a svody odpadních vod. Samozřejmostí jsou i přípojky na pračku. Nesmíme také zapomenout na topný žebřík do koupelny. Mimo zdroje tepla je i vítaným pomocníkem při sušení ručníků a osušek.

Další položkou, při které se dost napráší, je zbudování větracích otvorů. V koupelně a na toaletě jsou důležité kvůli odvodu vlhkosti, aby neplesnivěly stěny, pokud nemáme zajištěno větrání jiným způsobem například okny. V kuchyni je potřeba kromě par odsávat i pachy z vaření a pečení. Proto je dobré, dát přednost  výkonné digestoři, nejlépe s odsáváním do komína nebo ven, před digestoří pouze s filtry.

Také je třeba rozbourat starý beton na podlaze, který praská a drolí se. Pokud je podlaha v pořádku, stačí vybrat podlahovou krytinu a upravit podkladový povrch podle potřeby pro správnou pokládku.

 

První velký úklid

Tím jsou bourací práce za námi. Vybouraná suť se naloží a odveze na tříděnou skládku. Dbejte, aby to firma udělala. Za vyhození do běžného komunálního odpadu  můžete dostat pokutu a druhým důvodem je ekologické třídění odpadu. Ve sběrném dvoře se stavební odpad roztřídí a dál se použije ke zpracování viz. I z malé stavební úpravy může být hromada odpadu.  

Podlaha se zamete a vyluxuje. Už se začíná rýsovat naše nové bydlení.

 

Stavební práce

Příprava podlahy

V koupelně a na toaletě se dělá nová betonová podlaha, v kuchyni, na chodbě a v ostatních pokojích vyrovnávací stěrka. Tady se musí práce na chvíli zastavit, než podlahy vytvrdnou.

Elektrické rozvody

Do stěn pod štuk se dělají rozvody elektřiny. Každý vypínač ke světlu, zásuvka, internet. Vše musí mít svůj přívodový kabel, který vede z rozvodné skříně s pojistkami. Je důležité, uvědomit si, kolik elektrospotřebičů budeme kde potřebovat, abychom měli dostatečné množství zásuvek a k nim odpovídající počet jističů.

Koupelna a pokládka dlažby

Již máme usazenou vanu a toaletu a mistři zedníci natahují štuk na holé stěny. A opět následuje čekání na vyschnutí.

Dalším krokem je položení dlažby do koupelny, na toaletu a chodbu a obložení koupelny a prostoru za kuchyňskou linkou. Dlažbu i obklady můžeme dostat v různé kvalitě, velikosti, designu, povrchové úpravě. Správným výběrem můžeme prostor opticky zvětšit, prosvětlit a v případě obkladů zvýšit či snížit stropy. Při výběru bychom neměli zapomínat, aby se nám vybraná  dlažba a obklady jednoduše udržovaly a stále dobře vypadaly. Pro radu o  správný výběr se můžeme obrátit na www.rako.cz.

Namontují se baterie, dnes většinou pákové. Můžeme si vybrat z různých tvarů a funkcí. Pokud ladíme byt v retro stylu, dají se pořídit i retro baterie. Nad vanu dáváme baterii se sprchou. Do sprchových koutů je možno koupit mnoho typů baterií. Vybrat si můžeme sprchovou baterii s předvolbou teplé vody, masážní, i s dalšími funkcemi. Pro inspiraci můžeme nahlédnout zde www.grohe.com.

Pokud se rádi sprchujeme ve vaně a naše koupelna vypadá jako po potopě, je vhodné na vanu namontovat zástěnu.

 

 

Úprava interiéru

Položení podlahy a osazení dveří

Následuje položení dřevěné podlahy včetně odhlučnění do všech zbývajících místností. Tím dojde k vizuálnímu propojení místností a neruší nás, když zůstanou všechny dveře otevřeny. I podlahových krytin je nepřeberné množství. Vždy zvažujeme, co konkrétního očekáváme a kam krytinu pořizujeme. Také uvážíme celkové pojetí bytu. Jaké druhy podlahových krytin nabízí trh se dozvíte například zde www.sortim.cz.

Osadí se dřevěné zárubně, nasadí se dveře. Vyplatí se investovat do vstupních dveří, aby byly dostatečně pevné s bezpečnostním zámkem. Bytelné dveře leckdy odradí zloděje. Výběr bytových dveří záleží na interiéru. Potřebujeme-li prosvětlit chodbu, volíme prosklené dveře, pokud to jde.

Barvy v interiéru

Lakýrníci natřou okna, malíři vymalují stěny. Vybrat správnou barvu je nelehký úkol. Je mnoho faktorů, na které musíme brát zřetel. Jeden z nich je, k čemu bude místnost sloužit a pro koho je určena. Jiné barvy použijeme v ložnici, kde se potřebujeme zklidnit, aby byl náš spánek kvalitní. Proto použijeme například modrou barvu.Jiné barvy použijeme v místnosti, kde se budeme stýkat s celou rodinou a komunikovat. K tomu nás může pobízet třeba oranžová barva. Dětský pokoj by neměl postrádat hravost, ale ani kout, kde se dítko může soustředit na učení. Pro stimulaci mysli je vhodná žlutá, pro soustředění bílá barva. Vypadá to jednoduše. Vždy však musíme přihlédnout k osobám, které se v prostoru budou zdržovat. Je-li například dítě hyperaktivní, žlutá barva by ho nutila k ještě větší neposednosti. Není nutné vymalovat celý pokoj jednou barvou. Leckdy stačí barva na jedné stěně, nebo se jednotlivé barvy mohou vhodně kombinovat. A teď už jen sladit celkový dojem bytu, aby působil útulně a nám se v něm dobře žilo.  Ještě pořádně uklidit a může se začít stěhovat nábytek.

 

Vybavení domácnosti

Zabudovaný nábytek

Velmi praktickým a oblíbeným kusem nábytku jsou vestavěné skříně. Pojmou velké množství ošacení a dalších věcí a přitom tvoří kompaktní plochu, která nerozčleňuje stěnu a působí celistvým dojmem, ladící s interiérem. Někdy se dá tato skříň použít i jako příčka a rozdělit tak místnost na dvě menší. Dalším větším kusem nábytku, se kterým počítáme na dlouhou dobu, je kuchyňská linka. Dnes se již většinou dodává se zabudovanými spotřebiči. Design je samozřejmě důležitý, ale neměli bychom zapomínat na funkčnost a snadnou údržbu. Přeci jen se v ní chystáme vařit dlouhá léta a chceme, aby byla stále pěkná.

Při montáži tohoto nábytku se opět udělá nějaký nepořádek. Někde je potřeba něco přiříznout, sešroubovat, přidělat do zdi a tak podobně. Nezbývá nám nic jiného, než opět uklidit.

Vše se zdařilo. Rekonstrukce proběhla v časovém termínu a podle očekávání.

Dotvoření interiéru

Přichází na řadu věšení lustrů, záclon a závěsů, obrazů, rozmístění nábytku a poliček. Doladíme interiér detaily, jako jsou polštáře, vázy a jiné bytové doplňky, aby se byt stal ještě útulnější a bylo nám v něm dobře. Nekonečné množství dobrých nápadů, rad a inspirace přináší např. časopis Moderní byt  modernibyt.dumabyt.cz.

 

Tento článek je součástí série článků o rekonstrukcích bytů a bytových jader. Další díly seriálu najdete na úvodní stránce k seriálu zde.