Rekonstrukce bytu - kuchyně


Další ukázku naší práce z kompletní rekonstrukce bytu v panelovém domě. Tentokrát vám popíšeme, jak jsme postupovali při rekonstrukcí kuchyně. Od původního stavu kuchyňského koutu, přes návrh našeho bytového designera na úpravy dispozice i rozvržení linky s 3D vizualizací, průběh stavebních úprav až po konečný stav - moderní kuchyň v níž je radost vařit.

Kuchyňský kout v panelovém domě

Původní kuchyně ve starých panelových domech odpovídaly době svého vzniku. Tehdy, před 40 až 50 lety, to byly na svoji dobu moderně zařízené kuchyně. Kuchyňská linka byla z tehdy moderních materiálů a i design působil dobrým dojmem. Jenža ta doba je dávno pryč. Taková kuchyň nevyhovuje dnes v žádném myslitelném ohledu. Materiály a design se značně posunuly. A poměřovat to, jakými spotřebiči se dala kuchyň zařídit tehdy a dnes, to je v podstatě nemožné.

Vybavení kuchyňskými spotřebiči

V sedmdesátých letech bylo možné mít v kuchyni pouze plynový sporák a ledničku. A dnes? Různé typy lednicí - vysoké, vestavěné a americké. Sporáky plynové, se sklokeramcickou deskou a nebo nejmodernější indukční. A do moderní kuchyně patří i další spotřebiče. Třeba dnes téměř nepostradatelný pomocník - automatická myčka nádobí. Často se dnes také využívá mikrovlnná trouba. A mnoho dalších spotřebičů, od různých robotů, přes rychlovarné konvice až po automatické či pákové kávovary. A všechny spotřebiče se musí do nové kuchyně vejít a přitom samotná kuchyň musí zabrat téměř stejný prostor jako v době, kdy takové spotřebiče neexistovaly.

Úložné kuchyňské prostory

Panelové domy nemívají oproti cihlové zástavbě dostatek prostoru. Stejný typ bytu je zhuštěn do menší podlahové plochy. Komfort samostatné místnůstky pro ukládání potravin a nádobí je ve většině panelákových bytů nemyslitelný. Většina věcí souvisejících s vařením se tak musí vejít do samotného prostoru kuchyně. Je tedy potřeba plně využít celou výšku prostoru a chytře navrhnout prostorové uspořádání tak, aby byla plocha maximálně využita.

 

Rekonstrukce kuchyně - původní stav kuchyňského koutu před rekonstrukcí Rekonstrukce kuchyně - původní stav kuchyňského koutu před rekonstrukcí Rekonstrukce kuchyně - původní stav kuchyňského koutu před rekonstrukcí

 

Nová kuchyň podle přání majitele

Majitelka ráda a často vaří. Stráví tedy v kuchyni velké množství času. Požadavkem tedy bylo, aby v ní bylo nejen vše potřebné, ale i to, aby se při vaření dobře cítila. Bytový designer tedy při návrhu dbal nejenom na praktické rozmístění přístrojů a dostatečný prostor na pracovní desce, ale také na design a barevné ladění prvků.

Zadání majitele pro rekonstrukci kuchyně

  • umístit do kuchyně i jídelní kout se stolem a židlemi
  • sporák s troubou
  • myčka nádobí
  • dostatečný prostor na pracovní ploše pro práci a další spotřebiče
  • kvalitní materiály

Návrh a vizualizace rekonstrukce kuchyně

Protože se při rekonstrukci měnila dispozice bytu a docházelo k posunu nenosných příček, podařilo se i na prostor kuchyně najít více místa než v původní panelákové variantě. Na základě plánů budoucí dispozice a požadavků majitelky, připravil architekt návrh. Vypracováno bylo několik variant a majitelka si z nich dle vizualizace vybrala tu, která jí připadla pro ni nejvhodnější. K vybrané variantě dopracoval architektem projektovou dokumentaci a spočítal kalkulaci celého návrhu.

 

Průběh stavebních prací během rekonstrukce

Stejně jako u našeho předchozího článku o rekonstrukci koupelnybyla rekonstrukce kuchyně součástí rekonstrukce celého bytu. Díky tomu bylo potřeba jednotlivé etapy sladit tak, aby na sebe plynule navazovaly a nedocházelo ke zdržením. Jak rekonstrukce vypadala si můžete prohlédnout na fotografiích z jejího průběhu.

Vybourání původního kuchyňského koutu během rekonstrukce bytu Vybourání původního kuchyňského koutu během rekonstrukce bytu Vybourání původního kuchyňského koutu během rekonstrukce bytu Zahájení zdění příček nové kuchyně během rekonstrukce

Nová kuchyň

Rekonstrukce bytu je dokončena a s ní i nová kuchyň. Majitelka byla tak nadšená, že nám v ní při předávání bytu rovnou upekla skvělou bábovku. U kafe s bábovkou jsme tak v příjemné atmosféře mohli projít všechny potřebné dokumenty, které je na závěr prací potřeba podepsat a odsouhlasit.

Nově zrekonstruovaná kuchyň Nově zrekonstruovaná kuchyň Nově zrekonstruovaná kuchyň Nově zrekonstruovaná kuchyň

Nově zrekonstruovaná kuchyň Nově zrekonstruovaná kuchyň Nově zrekonstruovaná kuchyň

 

Zajímají vás i další informace a tipy na rekonstrukce panelových bytů? Připravili jsme pro vás rozsáhlý seriál na téma rekonstrukce bytu.

Podívejte se také jak dopadla naše vzorová rekonstrukce koupelny s toaletou v panelovém domě

Líbí se vám představa mít doma novou kuchyň nebo zvažujete kompletní rekonstrukci bytu? Zadejte si u nás nezávazně poptávku rekonstrukce - zcela zdarma.

Zadat zdarma nezávaznou poptávku rekonstrukce